Nagybátyám Finnországban él és az ő révén sikerült olyan csatornára találnom, ahonnan 1 800.- Ft/kg-os áron tudok nyírcukrot beszerezni. (A bolti ár ennek többszöröse!)
25 dkg 450.- Ft
50 dkg 900.- Ft
Leírást is mellékelek hozzá.
Akit érdekel jelezze az alábbi elérhetőségeken.
telefon 20/93 200 93 vagy 30/252 2008
Nyírfacukor = xilit, a természetes édesítő
Több néven is találkozhatunk ezzel a cukoralkohollal: Xilit, Xylitol, nyírcukor, nyírfacukor.
A Nyírfacukor = Xilit vagy Xylitol ( xylit ) fa alapanyagból készüló, Finn eredetű természetes édesítő. Nem vált ki inzulin választ, ezért cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják.
- 100%-ban természetes
- Fa alapanyagból
- Származási helye: Finnország
- Génmanipuláció mentes = GMO mentes
- Glikémiás indexe: 7
- 40%-kal kevesebb kalóriát, illetve 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a finomított cukor
- Étvágycsökkentő hatású, késlelteti az éhségérzetet
Táplálkozási érték 100 grammra vetítve:
- Energia tartalma: 240 kcal (A kristálycukoré 380 kcal!)
- Szénhidrát: 100g
- Fehérje: 0g
- Zsírtartalma: 0g
- Gi index: 7 (a glükózé: 100 a fruktózé: 19)
Mi a xilit?
A xilit (angolul: xylitol) egy természetes cukor.
Neve hallatán egy mesterséges édesítőszer juthatna eszünkbe, de egyáltalán nem az.
A xilit egy édes, kristályos szénhidrát, ami a természetben, a legtöbb gyümölcsben és zöldségben, nyírfában, keményfában megtalálható, még az emberi szervezetben is.
A Xilit egy alacsony energiatartalmú, alacsony glikémiás indexű, fogbarát édesítő.
A Ez a termék finn eredetű, GMO mentes, és keményfa alapanyagból készül.
Élettani hatásai:
Eleink is csapoltak régen pl. nyírfacukrot, amit el is fogyasztottak, hisz ők régóta ismerték egészségőrző szerepét. Mik is ezek?
- nem hizlal oly mértékben, mint a hagyományos kristálycukor, mivel 40%-al kevesebb kalóriát tartalmaz, súlyproblémákkal küzdőknek ideális
- a xilit a szervezetben lassan szívódik fel és alakul át, ezért tovább van jóllakottság érzésünk a fogyasztása után.
- nem savasítja a szervezetet, pH értéke: 5,8
- antibakteriális hatású
- nem rontja a fogakat, mert gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását
- gátolja a lepedékképződést és ez által a fogkő kialakulását is.
- nem emeli hirtelen meg a vércukorszintet, sőt egyenletesen alacsonyan tartja.
- cukorbetegek is biztonsággal fogyaszthatják
- nem táplálja az élesztőgomba-féléket, ezért élesztős tészta készítésére nem alkalmas
- mivel nem táplálja a gombaféléket, Candida diétában tökéletesen alkalmazható
- emésztést elősegítő, gátolja a székrekedést
- mivel rostként működik a tápcsatornában, ezért az arra érzékenyeknél hasmenést okozhat. Számukra a fokozatos hozzászoktatást ajánljuk.
Tudta-e?
- Több, mint 100 éve ismeri a tudomány a xilitet, a 70-es évek óta pedig klinikai tanulmányok sorozatát végezték vele, hogy bebizonyítsák egészségvédő hatásainak sokaságát.
- A Turku Egyetem finn tudósai, azt vizsgálták, hogy a xilit milyen szerepet játszik a szájhigiéniában. Megállapították, hogy teljesen más hatásmechanizmusa van, mint az általunk régóta ismert kristálycukornak. A xilit jelenlétében az erjedési folyamatok nem tudnak végbemenni, és a szájüregben lévő baktériumok nem alakítják savvá, ami megtámadja a fogzománcot. Másképp kifejezve, segít a száj megfelelő sav-bázis egyensúlyát beállítani.
A xilit fogyasztás fogmosás után, és lefekvés előtt, védi a fogakat és az ínyt. Meglepő módon, ellentétben a kristálycukorral, a xilit őrzi fogaink épségét, ha a fogunkon hagyjuk éjszakára. Megfelelő használattal a xilit megállíthatja a fogszuvasodás folyamatát!
- Amíg mi emberek minden gond nélkül fogyaszthatjuk a xilitet, addig kutyáknak ne adjunk belőle, mert az ő szervezetük másképp reagál rá. Hipoglikémiát okoz náluk, sőt májkárosodást is. Ha mégis enne belőle házi kedvencünk, hívjunk hozzá állatorvost!
- a xilit igen alacsony glikémiás indexe miatt (GI=7, szemben a kristálycukor GI= 68), vércukorszint ingadozás alig lép fel, a vércukorszintet alacsonyan tartja. A xilit lényegében cukoralkoholnak minősül, így csak kis része szívódik fel, ezért nem terheli az inzulinháztartást. A xilitnek először cukorrá kell alakulnia a szervezetben, mielőtt felszívódik. Ebben a folyamatban szénhidrát-tartalmának valójában a fele hasznosul. Hiába van 100g szénhidrát 100 g xilitben, ebből a szénhidráttartalomból 50 g épül be az anyagcsere folyamatába.
- ahogy sok minden más dologra is igaz, a mértékletesség itt is fő szempont kell, hogy legyen.
A napi 150 gramm fogyasztást ne lépjük túl, mert arra érzékeny egyéneknél hipoglikémiát okozhat.
- felhasználása megegyezik a cukorral, mellékíz nélküli, bár egy kis hűs érzést kelthet az íze.
· Tárolási javaslat: a xilit páraszívó képessége rendkívül magas, ezért felbontás után kérjük visszazárni.